Online Türkler
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Online Türkler

...Bilği Paylaştıkça Çoğalır...
 
AnasayfaOnline TürklerLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
Dost Siteler
Dost Siteler Listesine Katıl
Reklam
Online Türkler on Facebook
Reklam3


 

 Bir İş Veren Nasıl Olmalıdır

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
yecga07
Admin
Admin
yecga07


Mesaj Sayısı : 177
Rep Gücü : 54518
Kayıt tarihi : 23/06/09
Yaş : 33
Nerden : İZMİR
Aktiflik :
Bir İş Veren Nasıl Olmalıdır Left_bar_bleue999 / 999999 / 999Bir İş Veren Nasıl Olmalıdır Right_bar_bleue

Uyarı :
Bir İş Veren Nasıl Olmalıdır Left_bar_bleue0 / 9990 / 999Bir İş Veren Nasıl Olmalıdır Right_bar_bleue


Bir İş Veren Nasıl Olmalıdır Empty
MesajKonu: Bir İş Veren Nasıl Olmalıdır   Bir İş Veren Nasıl Olmalıdır Icon_minitimeCuma Haz. 26, 2009 10:13 am

Bu yazıda da freelance çalışanlara işverecek olan kimselerin dikkat etmesi gereken noktaları ele aldım.

1. İşveren, yaptıracağı iş hakkında öncelikle bir liste yapmalıdır. Bu listede neler yapılacağı, işin mahiyeti, neler olmayacağı, projenin büyüklüğü gibi konularda bilgiler yer almalıdır. Yani önceden yaptıracağı iş konusunda belli bir format oluşturmalıdır. Kafasına esip "ben web sitesi yaptıracağım, birini bulayım yaptırayım" yerine, muadil iş yapan yerli yabancı rakip firmaların web sitelerini inceleyip sitede yer alması muhtemel dokümanları oluşturarak bir rapor şeklinde hazırlarsa, hem işi yapan hızlı yapar, hem de anlaşmazlıklar ortadan kalkar. Dolayısı ile iş isteğini net olarak sunmak zorundadır.

2. Freelance çalışan ile ciddi olmalıdır: Ciddi olmak yukarıda da belirtildiği gibi işlerin arada lakaytlığa yer vermeden yürümesini sağlayacaktır.

3. İş vereceği kişiyi araştırmalıdır: Fiyatı çok düşük verdi diye hemen yaptırmak yerine, karşı tarafın referanslarını incelemeli, gerekirse bazılarını arayıp bilgi almalıdır. Çünkü profesyonel bir freelance çalışanın profesyonel referansları olur. Bu işlerde çok az meblağ verenden ziyade çok iyi iş yaptığını düşündüğü kişiye yönelmelidir. 3 lira çok verebilir, ama sonrasında sıkıntı yaşama ihtimaliniz az olur, dilerseniz çok cüz'i rakamlara da yaptırabilirsiniz, fakat sonrasında ciddi sıkıntılar yaşadığınızda o kişiyi bulamayabilirsiniz. Kısacası iş veren işi ciddiye almak zorundadır, "herkes yaptırıyor, ben de yaptırayım" mantığı ile değil, "kaliteli, ciddi bir sonuca ihtiyacım var" mantığında olmalıdır.

4. Karşıdaki kişiye akıl vermemelidir: Türkiye'de en çok karşılaşılan konu da insanların her işten anlıyor olmasıdır. Mesela işveren işi verir, yaptıran kişiye şunu şöyle yap, bunu şu şekilde yap gibi sürekli akıl verir. Hâlbuki yukarıda belirttiğimiz 4. maddenin sonucunda böyle bir şey yapmak çok mantıksızdır ve işverenin de sınırlarını görmesi lazımdır. Profesyonel olduğuna inandığınız biri ile çalışıyorsanız ve siz ona net bir liste sunmuşsanız, bırakın yaratıcılığını kullanarak o size sonuçları sunsun. Beğenmediğiniz noktaları gerek birlikte, gerekse maiyetinizle tartışın, görüşün ve karşı tarafı kırmadan değiştirilmesini istediğiniz noktaları sebepleri ile dile getirin. Türkiye'de bu alanda en büyük şikâyet, işverenlerin yapılan işi kuşa çevirmesi konusunda gelmektedir. Karşınızdaki kişinin yaratıcılığına güvenmiyorsanız işi vermeyin, veriyorsanız da çok ciddi anlamda müdahale etmekten kaçının.

5. Ücretlendirme konusunu açık ve net belirlemelidir: Türkiye'de insanlar freelance çalışanlarla yapılan işlere angarya işler olarak bakmaktadırlar ve ücretlendirme konusunda da çok cimri davranmaktadırlar. Freelance çalışan bu işin eğitimini almış kişidir, sizin işinize de ciddi anlamda zaman ve emek harcayacaktır. Bir doktorun yaptığı iş için talep ettiği ücreti çok görmüyorsanız, bu işin doktorunun (profesyonelinin) talep ettiği ücreti de normal karşılamak gerekir. Yapılan iş angarya bir iş değildir, sizin kimliğini, mantalitenizi yansıtacak büyük bir çalışmadır. Bu nedenle talep edilen ücreti çok görmek ve tartışmak yerine, öncesinde yapacağınız küçük bir araştırma ile o işin piyasasını öğrenerek iki tarafa da makul gelebilecek bir ücret önermek en doğrusudur. Ödeme planına sadık kalmalı, başlangıçta karşılıklı belirlenen ön ödemeyi yapmalıdır. Bu da sizin işe verdiğini önemi gösterecek, işi yapan kişiye güven verecektir.

6. Yapılan iş için teknik destek hizmetini netleştirmelidir: Freelance çalışan işverene yaptığı iş sonucunda belli bir süre teknik destek hizmeti vermek durumundadır ve bundan ücret alıp almama işi tarafların kendi aralarındaki görüşmelere kalmıştır. İşveren yapılan iş konusunda garanti istemeli ve işin kalitesini iş türüne göre test etme süresine sahip olmalıdır.

Elbette eklenecek başka şeyler de olabilir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://onlineturkler.yetkinforum.com
 
Bir İş Veren Nasıl Olmalıdır
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Bir Tasarımcı Nasıl Olmalıdır?
» Bilgisayarımıza IIS Nasıl Kurarız ve Yazma İznini Nasıl Veririz?
» XP’ye Windows 7 Görünümü Veren SevenVG Teması
» Online Türkiye Teması Nasıl?
» Adsenseten nasıl daha çok kazanıcaz işte çözüm

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Online Türkler :: Online Türkler Web ve Grafik Dersleri :: Web Tasarım Teknikleri-
Buraya geçin: