Bu yazıda bir freelance tasarımcının nasıl olması gerektiğine dair genel esasları ele aldım. Ağırlıklı olarak freelance çalışan birini göz önünde bulundurduğumu belirtmek isterim.
1. Yaptığı işte başarılı olduğunu referansları ile ispat edebilmelidir: Ciddi bir çalışması yoksa karşı tarafa güven telkin etmeyecektir. Çünkü iş verecek olan kişi ya da firma ilk olarak o kişinin referanslarına bakacaktır.
2. Yaptığı işte ve işverenle görüşmelerinde ciddi olmalıdır: Türkiye'de bu konuda hemen abi, abla muhabbetine girilir, ki yanlıştır. İşveren tarafı bu muhabbete binaen fiyatlandırma konusunu iyice sulandırabilmektedir. Dolayısıyla tasarımcı, görüşmelerinde ciddi olmalı, çok samimi tavırlarla havadan sudan muhabbete girmemelidir.
3. İşverenin isteğini net anlamalı, iş yoğunluğuna göre fiyat belirlemelidir: Gerek yazılım, gerekse tasarım konusunda bilgisayar parçası fiyatı gibi sabit fiyatlar olmadığından fiyatlandırmada tasarımcı, tecrübesini, referanslarını, bu işe harcayacağı zamanı ve kullanacağı teknolojileri göz önünde bulundurarak karşı taraf için de makul olan bir fiyat belirtmek durumundadır. Bir freelance çalışanın ajans fiyatlarına muadil yükseklerden uçan bir fiyat çekmesi pek hoş karşılanmayacaktır. Ya da tam aksine, normalin çok altında fiyatlar sunması da kendi kaybı olacağı gibi diğer meslektaşlarına da haksızlık olacaktır. Zaten freelance kelimesinin anlamını geçenlerde bir web sitesinde bir üye şöyle yorumlamış: "Müşteriyi elden kaçırmayacak en yüksek meblağa iş almak."
4. Fiyatın belli bir miktarını peşin almalıdır: Freelance çalışan işinin devamlılığı ve karşı tarafın ciddiyeti kavraması bakımından toplam ücretin belli bir miktarını (yarısı, 1/3 gibi) peşin almalıdır. Bu işlem hem freelance çalışanın motivesini ve işe verdiği önemi artıracak, hem de karşı tarafın iş konusundaki ciddiyeti netleşecektir.
5. Belirttiği zamanda işi tam olarak teslim edebilmeli: Freelance çalışan işine önem vermeli, zamanında teslim edebilmelidir. Bu karşı tarafa saygı ilkesiyle de ilişkili bir durum olduğundan, eğer yetiştirememe durumu varsa, gerekli görüşmeler yapılıp ek süre talep etmelidir. İşveren ona göre bazı planlar yapmış olabilir. En iyisi en başından ek süre olayını da göz önünde bulundurmaktır. (3 hafta+1 hafta gibi.) Web sitesi yapıyorsa test süresi gibi bir süreyi de sürece dâhil etmelidir.
5. Yaptığı iş için belli bir süre teknik destek hizmeti vermelidir: Freelance çalışan işverene yaptığı iş sonucunda belli bir süre teknik destek hizmeti vermek durumundadır ve bundan ücret alıp almama işi tarafların kendi aralarındaki görüşmelere kalmıştır.